Mokusho Zeisler István 

Sákjamuni Buddha nyolcvannegyedik utóda Dógen mester a zen átadási vonalában, a második európai és egyben az első magyar pátriárka. 

Etienne 01
Zeisler István 1946-ban született Budapesten. Hároméves volt, mikor szüleivel Franciaországba ment. Párizsban élt, ahol később jogi tanulmányokat folytatott. 1967-ben ismerkedett meg Deshimaru mesterrel, aki nem sokkal azelőtt érkezett Franciaországba. Az elsők között kezdett vele zazent gyakorolni, és a fordítója lett. Deshimaru mester szanghájának egyik legjelentősebb alakja, akit sokan Deshimaru két legnagyobb tanítványa közé sorolnak. 

1984-ben, Kosen Thibaut-val és Yuno Rech-hel együtt megkapta a Dharma-átadás pecsétjét Renpo Niwa zendzsitől, a japán Eihedzsi templom későbbi elöljárójától. A mestere halála utáni években, 1982 és 1990 között karizmatikus egyéniségével és rendkívüli energiájával tartotta össze a Deshimaru szanghát Franciaországban. 

1990-ben visszatért Budapestre, hogy a Dunába szórja két hónappal korábban elhunyt édesapja hamvait, majd megállás nélkül végigvezette az utat Budapesttől Párizsig, ahol tizenhárom nappal később, 1990. június 8-án ő is meghalt.

Vissza kívánt térni szülőhazájába, hogy létrehozzon egy dódzsót, vagyis az Út gyakorlásának helyét, és elhozza a keszát, a Buddha ruháját és a zazen gyakorlását. Korai halála azonban megakadályozta e terv megvalósításában, ezért első tanítványát, Myoken szerzetest (Yvon Bec) küldte el Magyarországra és Kelet-Európába, aki megalapította a Zeisler Alapítványt és a Mokusó Zen Házat, mely spirituális alapítójáról kapta a nevét. 

 

A zen legtisztább gyakorlását zazennek, shikantazzának, csak-ülésnek nevezik. De azt is mondják: mokusó zen vagy csendes megvilágosodás zen. A mokusho zent azért tekintik a legmagasabb rendűnek, mert cél nélküli. Olyan szintű bölcsességet kapunk, amit nem lehet felmérni. Egyáltalán nem lehet kategóriákat alkotni róla. És pontosan ez a név az, amit Deshimaru mester a tanítványának, Zeisler Istvánnak adott, amikor szerzetessé avatta: Szenku Mokusó, az Üresség Bölcse, Csendes Megvilágosodás.  

 

A Hoboji templomban, a Pilis hegységben minden év júniusában nagy, tíz napos sesshinre kerül sor Zeisler mester emlékére: ez a Mokusho-sesshin. A halálának évfordulóján tartott zazen éjszakán, hetedikéről nyolcadikára virradó éjjel hagyományosan elrecitáljuk a Mokusókát, A csendes megvilágosodás énekét, melyet Wanshi mester (Wanshi Szokaku, Hongzhi Zhengjue) írt.

 

Wasnhi mester Mokushoka versének kommentárja - A Nemzetközi Zen Szövetség (AZI) "Le chant de l'illumination silencieuse" című könyvéből  "Mokushoka" (FR)


 

FaLang translation system by Faboba
DESIGN BY WEB-KOMP